2,2 млрд. евро излишък по текуща сметка за България през третото тримесечие

2,2 млрд. евро излишък по текуща сметка за България през третото тримесечие
Източник: iStock/Guliver

През третото тримесечие на 2018 г. излишъкът по текущата сметка на България е бил 2,2 млрд. евро - по-малък с 400 млн. евро в сравнение с предходната година. Това показват данни на Евростат.

На тримесечна база обаче - спрямо второто тримесечие на 2018 г. - излишъкът е забележително по-висок. За периода април-юни той е бил едва 0,3%.

Европейският съюз като цяло е постигнал излишък по текущата сметка от 38,7 млрд. евро (1,0% от БВП) за третото тримесечие на 2018 г. И на годишна, и на тримесечна база обаче се вижда рязък спад в сумата. През третото тримесечие на 2017 г. излишъкът е бил в размер на 60,4 млрд. евро (1,6% от БВП), а през вторите три месеца на 2018 г. - 59,9% (1,5%). Данните за ЕС като цяло са сезонно коригирани.

За периода юли-септември излишъкът по текущата сметка за стоките бележи над двойно понижение спрямо второто тримесечие – до 10,2 млрд. евро от 24,4 млрд. евро. Спадът при излишъка има и при услугите, макар и доста по-слаб – той е достигнал 49,3 млрд. евро спрямо 51,0 млрд. евро през вторите три месеца.

18 държави от ЕС бележат излишък, а 10 дефицит. Германия остава държавата с най-голям излишък – 51,7 млрд. евро за третото тримесечие, който обаче се свива и на годишна, и на тримесечна база.

През третото тримесечие на миналата година ЕС отчита излишък по текущата сметка с редица партньори. Най-забележително обаче е увеличаването на излишъка в отношенията със САЩ. Докато през третото тримесечие на 2017 г. той е бил в размер на 49,2 млрд. евро, година по-късно, въпреки налагането на редица нови мита и увеличаването на други от страна на Вашингтон, той е с над 7 млрд. евро по-нисък – 56,9 млрд. евро.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.