15 общини получиха 43 млн. лева за рехабилитация на улици, градска среда и училища


15 общини получиха 43 млн. лева за рехабилитация на улици, градска среда и училища
Снимка: БГНЕС

3234

43 млн. лв. за рехабилитацията на улични мрежи, градска среда и училища на 15 общини бяха раздадени по първите подписани договори по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г..

В Гранитна зала на Министерския съвет кметове на 15 общини получиха първите си подписани договори по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., предаде БГНЕС.

Проектите ще бъдат изпълнени по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ на Програмата.

Премиерът Бойко Борисов, който присъства на церемонията, се обърна с молба към кметовете – да си направят чисти, ясни и публични обществени поръчки.

„Целият контрол е при вас, да няма после разследвания на телевизиите - къде шапка, къде асфалт. По 1,2,3,4,5 млн. отиват към най-малките населени места, а цялата програма е за близо милиард“, заяви премиерът.

„Колкото по-бързи подавате и ви излизат договорите всичко това отива директно при хората, защото това са читалища, училища, детски градини, водоснабдяване и пътища. Колкото сте по-бързи и ефективни толкова по-бързо ще се усети. Понеже сте от всички партии, точно догодина ще може дави излязат проектите за следващите местни избори да сте готови всички“, обърна се още към кметовете Бойко Борисов.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че 341 млн. евро е стойността на първия прием в няколко направления. „Първите договори вече са започнали,като те са най-вече за читалища, образователната и социална инфраструктура. Цялостният бюджет ще бъде около 380 - 390 млн. евро. Прогнозата ни с Фонд „Земеделие“ е те да бъдат финализирани до 2-3 месеца, което зависи от предоставяне и финализиране на документи от страната на общините“, посочи Порожанов.

„Вече сме в много активна комуникация със Сдружението на общините от гледна точка на стартирането на втория и последен прием от остатъчния бюджет, който ще бъде анализиран и договорен така, че да можем тези важни инфраструктурни проекти да бъдат стартирани и изпълнени“, заяви още той.

От своя страна изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” - Разплащателна агенция Живко Живков посочи, че рехабилитацията на улични мрежи, градска среда и училища. Общата субсидия е за 43 млн. лв. Съвсем скоро ще бъде отворен и вторият прием, допълни той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички