1/3 от столичани не си плащат навреме за парно и топла вода

1/3 от столичани не си плащат навреме за парно и топла вода
Източник: Thinkstock/ Guliver

Около една трета от столичани не си плащат редовно сметките за парно и топла вода, каза изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Кремен Георгиев пред БНР.

Дружеството дължи 126 милиона лева на "Булгаргаз". Огромната сума е натрупана за по-малко от година.

До юни задълженията трябва бъдат сведени до около 30 милиона лева, обясни Георгиев:

„Пренареждат се паричните потоци, приоритетно. Ако трябва да се правят инвестиции, по-добре е да бъдат с привлечени средства, не от свежите пари. Кой ще инвестира, тепърва ще се търси, но по принцип е възможно. Може да се инвестира в нови производства, тъй като съотношението на топлинния и електрическия товар на „Топлофикация – София“ е 1 към 5. Едно е за електрическата енергия, а 5 - за топлината. Във всички други топлофикации в България максимум е 1 към 2. Комбинираното производство, което на практика се толерира от ЕК, има накъде да се увеличава, за да се произвежда топлинната енергия по ефективен начин и икономически, и технологично“.

„Топлофикация София“ поиска от КЕВР минимално увеличение на цената на топлинната енергия, но почти двойно на електрическата, която произвежда по топлинен способ.

„Идеята беше не да се променя цената на топлинната енергия, тъй като тя е достатъчно висока, но разходите за производство би трябвало да се отразят в цените. Цените са две, тъй като продуктите са два. Ако не в единия, трябва да е в другия“, обясни Георгиев.

Причина е, че цените на квотите парникови емисии са се повишили многократно.

„Това е присъщ разход. Харчи ли се гориво за производство на енергия, срещу него стоят определено количество емисии, които струват определени пари и това е разход, който не може да се избегне. Около 50 милиона струват емисиите, които трябваше да заверим за 2018 година“, каза изпълнителният директор.

Тъй като цената на емисиите нараства, дружеството ще се стреми да закупи тези за 2019-а максимално рано.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.