13 неща, които ненужно усложняват живота ви


13 неща, които ненужно усложняват живота ви
Снимка: iStock/Guliver

7351

В днешно време животът е забързан и стресиращ. Често се налага да вършите много неща за твърде кратко време, което допълнително усложнява всичко. Но понякога, опитвайки се да държат всичко под контрола си, хората сами правят положението си по-трудно, пише Lifehack. Това важи и за вас, ако постоянно:

1. Отлагате. Натрупани проекти, задачи, непроверени имейли, запитвания без отговор - хаосът може да е пълен, ако прекалено дълго отлагате днешните задачи за утре. Няма друго толкова натоварващо съзнанието нещо, колкото е мисълта за несвършените задачи. Отлагането не води до нищо добро, а само до усложнения.

2. Чакате. Винаги ви се струва, че идеалният момент е някъде в бъдещето, но не и сега. Сънят не ви достига и изчаквате по-спокойни дни, за да си починете. Работата ви е много напрегната и вие чакате нещата да се успокоят, за да си вземете почивка. И така чакате и чакате, а моментът никога не идва. В живота всеки момент е идеален за всичко, стига вие да го направите такъв.

3. Правите повече, отколкото можете. Ако не умеете да отказвате и винаги се нагърбвате с повече неща, отколкото можете да направите, това гарантирано ще усложни живота ви ненужно. Дайте си пространство да помислите кои са наистина важните неща и се научете да казвате „не“, колкото и да е трудно понякога.

4. Търсите одобрението на околните. Може би го правите несъзнателно, но това не намалява негативното му влияние върху вас. Да се научите да правите това, което е важно за вас, без да се съобразявате с мнението на околните и да търсите тяхното одобрение, може да е едно от най-трудните неща, които ще постигнете в живота си. Но със сигурност ще ви направи по-щастливи.

5. Искате да контролирате нещата. Контролът не бива да е целта на живота ви, защото той бързо ще ви разочарова и отегчи. Приемете факта, че не е по силите ви да управлявате всички събития. Това не е по силите на никого, защото в живота има хиляди непредвидими обрати, на които е по-добре да се насладите, вместо да съжалявате, че не сте ги заложили в предварителните си планове.

6. Правите една крачка напред и две назад. С други думи, колебаете се. Питате се дали да започнете нещо ново, или го започвате, сблъсквате се с първата трудности и се връщате обратно. Дори и да не успеете да стигнете там, където сте планирали, добре е да поемате рискове и да се възползвате от всички възможности, които се изпречват на пътя ви. Тръгнете ли в една посока, стигнете до края и не се връщайте назад.

7. Оплаквате се. Това не променя нищо. Единственото, което идва като резултат е, че правите живота си по-неприятен. Вместо да се оплаквате за неща, които не можете да промените, се опитайте да подобрите тези, които можете, и се фокусирайте върху положителните страни на живота.

8. Сравнявате се с другите. Имате пълното право да прегърнете живота си такъв, какъвто е. Не е нужно да го сравнявате с този на другите или да се опитвате да го направите като техния. Съпоставката с околните ще ви доведе единствено до провал. Не се опитвайте да бъдете някой друг, просто бъдете себе си.

9. Не сте честни със себе си и с другите. Заблудите водят право към депресии и неудовлетвореност. За да тече животът ви по-гладно, е важно да си признаете истината за това кои сте вие и какви са хората около вас. Лъжите, били те благородни или не, само усложняват живота. Ако уважавате другите ще им казвате истината в очите, като това важи и за вас самите – бъдете откровени със себе си, за да се научите, да се обичате такива, каквито сте.

10. Не прощавате. Задържането на горчивината, разочарованието и негативните емоции вътре във вас ще ви причини единствено неприятности в бъдеще. Научете се да прощавате, защото това ще направи живота ви по-лесен. Прощавайте и на околните и на себе си, защото тези емоции са толкова негативни, колкото вие сами им позволите да бъдат.

11. Не се грижите за връзките си. Независимо дали сте интроверт или екстроверт, вие не можете да оцелеете сам в този свят. Хората са социални същества, но връзките не се самосъхраняват, трябва да полагате грижа за запазването им.

12. Живеете в миналото. Единствената полза от миналото е да се поучавате от него. Не пускайте котва там, отказвайки да приемете настоящето. Всеки допуска грешки, но това е част от процеса на израстване, затова оставете миналото в миналото. Приемете неуспехите и погрешните решените, които сте взели, и продължете смело напред.

13. Опитвате се да избягате от трудностите. Никой не обича конфликтите, но това не означава, че всеки път, когато на хоризонта се зададе неблагоприятна ситуация, трябва да се преструвате, че тя не съществува. По този начин вместо да избегнете проблема, вие просто го заобикаляте, а той продължава да ескалира до момента, в който се връща като бумеранг при вас. Способността ви да управлявате живота си успешно зависи в голяма степен от умението да се изправяте пред проблемите и да се справяте с тях.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички