"Ей и Ес България" готова да преговаря за прекратяване на дългосрочния си договор


"Ей и Ес България" готова да преговаря за прекратяване на дългосрочния си договор
Снимка: БГНЕС

3228

Компанията "Ей и Ес България", собственик на една от американските централи от комплекса "Марица Изток", е готова на разговори за прекратяване на дългосрочния ѝ договор за изкупуване на ток, но ще настоява да бъде компенсирана за направените инвестиции. Това стана ясно от думи на президента на фирмата Оливие Маркет.

Точната сума, която ще бъде поискана за компенсация, ще стане ясна в края на месеца, предава БНР.

""Ей и Ес" може да работи и без договора си за дългосрочно изкупуване на ток от централата при условие, че българското правителството предложи механизъм, който да защити нашия интерес като инвеститор", каза Маркт.

По думите му има три сценария: първият – за едностранно прекратяване на 15-годишния договор, които изтича през 2026 година; вторият – договор за разлика – модел, който се планира да минат ВЕИ производителите и третият – цялостно компенсиране на невъзстановяемите разходи. Българското правителство е избрало последния.

Наред с диалога за дългосрочните договори ръководството на централата са обсъдили с държавата и поредните поправки в законодателството и развитието на сектора през следващите години. Според Маркет, енергетика ще се фокусираха върху ВЕИ индустрията. „Видяхме приемането на нови изменения в закона, които въведоха т. нар „договори за премия“, с което беше променен за пореден път профила на пазара. Надяваме се с поправките да се постигне една по-стабилна среда, защото бъдещите инвеститори гледат първо през погледа на инвеститорите, които са вложили пари в страната. Непрекъснатите регулаторни промени не са нещо, което оказва добро влияние на инвестиционния климат“.

В момента, според наблюденията на Оливие Маркер, е два пъти по-скъпо да вземеш заемен капитал за инвестиционен проект в България, отколкото в Германия. Това се дължало на инвестиционния риск в страната. „По тази причина намаляването на инвестиционния риск посредством една стабилна регулаторна среда в крайна сметка би довела до изпълняването на нашите цели, осигуряването на електричество на една пазарна цена и привличането на инвеститори, които биха отишли в пазар, където регулаторната рамка е ясно предвидима“, подчерта Маркет, цитиран и от БГНЕС.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички