"Булгартрансгаз" ще строи "Турски поток" през България за 2,7 млрд.лева


"Булгартрансгаз" ще строи "Турски поток" през България за 2,7 млрд.лева
Снимка: БГНЕС

3179

Третата фаза на пазарния тест по проекта за разширение на газопреносната мрежа приключи успешно. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Валентин Николов за „Турски поток“.

„На 100% беше реализиран капацитетът, който беше обявен на вход от турско-българска граница. Съответно на 100% беше реализиран капацитетът на българо-сръбска граница. Процедурата приключи успешно“, обяви Петкова.

По думите ѝ в резултат от тази процедура е налице 10% от техническия капацитет, който е на вход от Турция. Малко над 20% от капацитета в посока Сърбия също ще бъде разпределен.

Петкова заяви, че на база тази успешна процедура „Булгартрансгаз“ ще вземе финалното икономическо инвестиционно решение и би трябвало да пристъпи към подписване на договорите за капацитет с компаниите. Участвалите фирми в третата фаза на пазарния тест са били три.

Малко по-късно от "Булгартрансгаз" съобщиха, че е взела инвестиционното решение за реализиране на проекта. Прогнозните инвестиционните разходи на проекта възлизат на 2,7 млрд. лева.

По време на комисията Теменужка Петкова коментира и дълговете към Българския енергиен холдинг.

"От 3 години държавата закупува емисии, за да може да работи държавната ТЕЦ “Марица Изток“ 2. Към момента дългът на централата към БЕХ е близо милиард лева. Само още няколко стъпки и централата може да бъде изправена пред заплахата от декапитализация", каза тя.

За да не допусне тази крайна стъпка държавата е започнала анализ за финансово стабилизиране на централата. Една от мерките е да се увеличи капиталът. Миналата седмица е проведена среща в ЕК, с представители на главна дирекция „Конкуренция“, за да се преговаря, за да не се третира като нерегламентирана държавна помощ.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички