"Зелените": Българското правителство одобри лицензиране на опасен пестицид


"Зелените": Българското правителство одобри лицензиране на опасен пестицид
Снимка: Getty Images/Guliver

3456

В рамките на само един месец, българското правителство е променило позицията си относно използването на крайно спорно активно вещество за човешкото здраве в пестицидите - продуктът на американския гигант Monsanto "глифозат", твърдят в своя официална позиция "Зелените".

Според тях, първоначално България е била на позиция "въздържал се", което е било достатъчно да не бъде подновяван лицензът за препарата. Но на 27 ноември (понеделник), в Апелативната комисия българското правителство гласува "за" и наклони везните в полза на одобрение на 5-годишен лиценз, казват "Зелените". 18 държави подкрепиха решението, а за да бъде факт то, трябваше 65% одобрение. Ако 17 държави бяха гласували със "за", решението нямаше да мине, показват изчисленията, пише Actualno.com.

Всъщност скандалът около решението избухна, след като се разбра, че германският министър на селското стопанство Кристиан Шмид еднолично е решил също да гласува "за", без преди това да се допита до канцлера Ангела Меркел. Последваха куп критики, а и дори заплахи за живота и здравето на Шмид.

Глифозатът е най-широко употребяваният хербицид в света и се използва прекомерно от небиологичните фермери, както и на детски площадки, паркове и други обществени места. Следи от него се срещат в много храни и напитки, както и в почвата и водата. Той също е откриван в човешката кърма и урина. През март 2015 година Международната агенция за изследване на рака (IACR) към Световната здравна организация заключи, че глифозатът е генотоксичен, т.е. променя ДНК и е вероятен канцероген. Изследвания на европейските научни агенции EFSA и ECHA (за безопасност на храните и химическите вещества обаче бяха по-различни, като специално ECHA заключва, че глифозатът може да доведе до увреждане на очите, но посочва, че направените изследвания не дават оценка за това какъв може да е дълготрайният ефект (от натрупване) на препарата - в природата или в човешкия организъм.

Разделението в ЕС относно хербицида се проточва от юни 2016 г. насам, когато изтече предишната 15-годишна лицензия и беше издадено 18-месечно удължаване. Европейската комисия първоначално препоръча да се одобри употребата на хербицида за още 10 години. Въпреки това, изправени пред предполагаемите опасности от употребата на глифозата, миналия месец експертите се отдръпнаха от позицията за такова подновяване, след което ЕК предложи да се съкрати срокът до 5 години.

"Българското правителство е длъжно, макар и пост-фактум, да даде обяснение за решението си, защото одобрението, макар и само за 5 години, е пропусната възможност да се отървем от този рисков хербицид и да започнем да отдалечаваме фермерите от влиянието на химическата индустрия. Още 5 години глифозатът ще излага на риск нашето здраве и околна среда и ще е сериозна пречка пред по-здравословните, екологични и устойчиви земеделски методи", посочват "Зелените".

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички