"Щом България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия"


"Щом България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия"
Снимка: Getty Images / Guliver

4312

Щом България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия, казва в интервю за "Дойче Веле" министърът на интеграцията на Северен Рейн-Вестфалия. В тази германска провинция се заселват особено много български роми.

"В Марксло се чувстваме добре. Тук е по-хубаво, отколкото в България, защото имаме работа и изкарваме пари. С тях ще си ремонтираме къщата", казва жена от Кричим, анкетирана от дуисбургския институт NUREC.

Повечето чужденци в дуисбургския квартал Марксло са точно като нея. Те търсят работа и бъдеще за децата си. И са намерили и двете именно в тази част на един от най-бедните германски градове. Наемите в Марксло са по-ниски, отколкото другаде, има и запуснати стари блокове, в които преселниците живеят полулегално. В последните години кварталът придоби печална известност. Името му е нарицателно за гето, в което живеят бедняци от България и Румъния - предимно от ромски и турски произход.

Повечето преселници, пристигнали в началото на 2016 година в Дуисбург, са били от Пловдив, Пещера и Пазарджик. Министърът на интеграцията на Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп познава региона около Пловдив, разговарял е с местните власти, ходил е и в Столипиново, виждал е тамошните условия за живот. Затова е наясно от какво бягат хората.

Знам как живеят ромите

"Видях в какви условия живеят хората, видях хигиената, видях и това, че децата почти не са обхванати в училищното образование. От наша гледна точка е изключително важно да се полагат огромни грижи тъкмо за младото поколение, за да получи то по-добро образование. Това е най-важната стъпка, която трябва да се направи", казва политикът от Партията на свободните демократи.

Огромната безработица и отрицателното отношение на българите към малцинствата карат мнозина роми и български турци да търсят късмета си в чужбина. При това България има възможност да получава пари от ЕС за интеграцията на малцинствените групи - по линия на Европейския социален фонд (ЕСФ). Само че средствата често остават непоискани. Факт, който особено много ядосва германския политик. "Просто е недопустимо България да не усвоява средствата от ЕСФ, които ѝ се полагат – те остават в голямата си част неизползвани или пък потъват в нечии джобове. В това отношение трябва да спешно да се предприеме нещо", казва Йоахим Щамп.

Защо България не усвоява парите за ромите?

Това, че България не успява до усвои средствата от ЕСФ се дължи най-вече на относително сложните процедури, които изискват добра квалификация на администрацията, за да се кандидатства за отпускането им. Квалификация, каквато тя явно няма. Данните от ЕС сочат, че през миналия отчетен период - от 2007 до 2013 - България е усвоила едва 53% от средствата за социална интеграция на малцинствата. В Румъния този процент е още по-нисък – 30%.

Министърът на интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп има и предложение в тази връзка: щом българските власти не са в състояние да усвоят парите, средствата да бъдат пренасочени към Германия. Например към градове като Дуисбург, Дортмунд, Гелзенкирхен или Есен, които са най-силно засегнати от преселението на бедни мигранти от България и Румъния.

Повечето от тези мигранти не знаят никакъв чужд език, имат лошо или никакво образование и слаба квалификация, а единственото им средство за изкарване на пари са двете им ръце и... децата, които обикновено са многобройни. За тях в Германия се получават детски надбавки: по 187 евро на дете. С подобни средства бедните ромски семейства с много деца могат да живеят криво-ляво, даже и никой от семейството да не ходи на работа.

Понякога този факт стимулира и значителна криминална енергия. Според публикации в германските медии, през миналата година в Германия са били разкрити масови злоупотреби и измами с детски надбавки и социални помощи, като в някои от случаите те са били дело на организирани банди, които са използвали ромите. В някои от схемите мигрантите биват регистрирани като работещи за по няколко часа на седмица в дадена фирма. Те няма как да преживяват само с ниските заплати от тази почасова дейност, но фактът, че се водят на работа им дава право да кандидатстват за социални помощи. Друга схема функционира така: кандидатства се за детски надбавки за деца, които съществуват само на хартия или пък са в България. Борбата срещу социалните злоупотреби е сред приоритетите на сегашното правителство в Северен Рейн-Вестфалия, потвърждава министърът на интеграцията Йоахим Щамп, който е и заместник-премиер на провинцията.

"Ще следим за това детските надбавки да се изплащат само за реално съществуващи деца. В момента има много злоупотреби в цялата социална система и ние обсъждаме въпроса с различните министерства, за да се справим с този проблем. Освен това смятаме да разговаряме с колегите ни от България и Румъния за това как да се подобри ситуацията в тези страни", казва Щамп.

"Това е гигантска задача"

Германският политик смята да постави въпроса на дневен ред и във връзка с ролята на Пловдив като културна столица на Европа. Щамп добавя, че германските власти са готови да оказват помощ на България в различни съвместни проекти и инициативи, които да подобряват условията на живот в страната. Германските социални съюзи, които са натрупали солиден опит в интеграцията на малцинствата, също ще бъдат включени в редица подобни инициативи, уверява Щамп. Той добавя, че вече съществуват помощни проекти за жертвите на трудова експлоатация или принудителна проституция, някои от които дават резултат.

Йоахим Щамп обаче знае, че развилото се в течения на столетия отхвърляне на ромите не може да бъде преодоляно за две-три години. "Това е гигантска задача", казва той. Най-решаващото, според него, е децата да бъдат изпращани на училище, за да получат образование, за да може един ден да вземат живота си в свои ръце. "В бъдеще ще трябва да се занимаваме много по-интензивно с темата за ромите. Те са най-голямото малцинство в ЕС и е европейска задача да се погрижим за тях", казва германският политик.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички