"Шоуто на Слави" слиза от ефир. Какво се крие зад този ход?


"Шоуто на Слави" слиза от ефир. Какво се крие зад този ход?
Снимка:

4495

"Шоуто на Слави" слиза от ефира на Би Ти Ви. Това обяви самият Слави Трифонов. Той и екипът му не се чувствали част от медийната среда. Но дали това е истинската причина за края на шоуто? Няколко хипотези, описани от Георги Лозанов за "Дойче Веле България".

Кой свали Слави Трифонов от ефир? Самият той го направи. Или поне така твърди.

Традиционният заподозрян - телевизията-майка Би Ти Ви, отношенията му с която няма как да са гладки (все пак за пари става дума), официално заяви, че не се отказва от шоуто и продължава да преговаря с фирмата му. И самият Трифонов го потвърди. А това веднага роди хипотезата, че със заплахата да слезе от ефир на 31 юли той си вдига цената. Особено на фона на упорития слух, че телевизията се продава и в такъв момент трудно ще се лиши от ключови програмни сегменти.

Какво ни казват "прощалните" думи на Трифонов?

"От много време насам аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда." "Прощалните" думи на Слави Трифонов сякаш изключват хипотезата, че той преговаря с конкурентна на Би Ти Ви телевизия, например с Нова ТВ. Но всъщност такава хипотеза остава валидна до развръзката.

Същевременно тези "прощални" думи навеждат на подозрението, че някакви други медийни или политически фактори пречат на шоуто, че го притискат и ограничават свободата му. Ако е така, Трифонов, който винаги е настоявал, че е откровен към зрителите си, би трябвало да ги посочи. В този си вид "прощалните" му обяснения са есеистика, чиято цел е по-скоро да премълчи, отколкото да съобщи причината за оттеглянето му.

Съществува и друга хипотеза - че Слави Трифонов се готви да прави своя нишова телевизия, да кажем с акцент върху балканския фолклор, към който отдавна заявява пристрастията си. Той обаче, освен фолклора и родината, обича и печалбата. И като успешен продуцент с дългогодишен опит не може да не знае, че в настоящия момент подобен проект ще е губещ по условие. Някой ще трябва да налива средства в него, а това е най-сигурният начин да загуби свободата си.

Трифонов влиза в политиката?

Стигаме и до последната хипотеза, според която Слави Трифонов се премества окончателно от медиите в политиката, за да направи партия. Всъщност, той отдавна работи по този проект - организира референдуми, протести, кастинги за политици и какви ли не други политически жестикулации от екрана. Шоуто му нерядко съвсем насериозно се преобразяваше в нещо като Страшен съд за политици.

Какво обаче ще се случи, ако Трифонов превърне телевизионното си шоу в партия? Така той би се подредил до Сидеров или Бареков, чиито телевизионно-партийни проекти бяха родени от "инцеста" между медии и политика. Само че зрителите не прощават, когато търсиш подкрепата им в една сфера, а искаш да я използваш в друга. Повечето се отдръпват. Впрочем, "Шоуто на Слави" вече произведе една такава партия - "Гергьовден". Тя бе обречена на трудни комбинации в политическите маргиналии. Поне досега Слави Трифонов си е давал сметка за това и в последния момент се е отказвал да влезе в политиката.

Приликите между Слави Трифонов и Бойко Борисов

Защо тогава Слави Трифонов слиза от екрана на Би Ти Ви? Може би защото е професионалист и усеща, че екранните харизми все по-малко ще вървят на телевизонния пазар. Довчерашните му фенове са се разбягали в социалните мрежи и сами си правят шоуто. Вечер няма как да кажеш нещо по-хейтърско и по-смешно от това, което вече десетки пъти се е въртяло в интернет.

Всъщност, Слави Трифонов много прилича на Бойко Борисов и затова през годините двамата силно се любят и мразят. Те са самотни герои - единият в медийната, другият - в политическата сфера. И двамата успяваха да предизвикат мощни колективни идентификации. Трифонов - на територията на масовия вкус с чалгата и трапезните майтапи. Борисов - на принципа на подобието (в изказ, маниери, логика) с народа, така че той чрез министър-председателя си да се чувства стигнал до най-високото стъпало на държавата. И да държи Борисов на власт, защото, ако падне, все едно народът е паднал.

Моделът на харизматична политика обаче се разпада, заради естествената загуба на доверие в политическия елит на "най-корумпираната страна в ЕС". Моделът на харизматична телевизия също се разпада - заради загубата на доверие в медийния елит на "страната с най-ниската свобода на словото в ЕС". Трифонов казва, че не е част от тази медийна среда, но го казва, застанал от 19 години в нейния център. Впрочем, след като дълго време Борисов бе основната мишена на "Шоуто на Слави", през 2018 година Трифонов го покани на интервю, което бе прието за "лула на мира" - заради тона му, но и заради самия факт на поканата. Мирът между двамата обаче не беше в силата им, а в слабостта им. Среща на ветерани от една епоха, която отминава...

Дали и как епохата, която идва след тях, ще е по-добра - именно това е същественият въпрос, който поставя оттеглянето на Слави Трифонов. А не какво ще прави той без шоу по Би Ти Ви.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички