"Роуминг като у дома" - вижте най-значимите условия


"Роуминг като у дома" - вижте най-значимите условия
Снимка: iStock/Guliver

4422

15 юни е денят, в който роумингът в Европейския съюз вече не съществува - поне с такова впечатление може да остане човек от информацията по много от медиите. Оказва се обаче, че роуминг има - просто значително се изменят условията му и стават по-благоприятни за потребителите. Новият режим се нарича "роуминг като у дома".

Кои са новостите и тънкостите на "роуминг като у дома" - вижте в следващите редове:

1. Когато пътуваме в рамките на ЕС, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и ползваме мобилен телефон, ще бъдем таксувани съгласно националния ни тарифен план. Ако имате пакет от неограничени минути за разговор и SMS-и към други национални мрежи, те важат дори когато ги ползвате зад граница, но само в ЕС. Ако в тарифния план имате включени обеми за национално потребление, ползваните услуги в рамките на ЕС ще се приспадат от тези обеми. При минутите и SMS-ите важат обемите към други мрежи.

2. Ако сте зад граница, но в рамките на ЕС, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, входящите разговори не се заплащат.

3. Важи т.нар. принцип на уседналост. Това означава, че не може да се купуват планове и карти за мобилни услуги в държава, в която е по-евтино, а след това ползвателят да ги ползва предимно в друга държава. В продължение на 4 последователни месеца мобилните оператори ще могат да следят как се ползват плановете/картите и ако има подозрително поведение, потребителят ще бъде официално уведомен и ще има 14 дни, за да докаже, че например учи или работи в друга държава – например чрез документ, че имате временна работа. Ако не успее, ще последват надценки от страна на операторите.

4. При евентуално наложени надценки от операторите заради неспазване на принципа на уседналост има заложени изрични граници. За изходящи повиквания надценката не може да е по-голяма от 3,2 евроцента за минута разговор, 1 евроцент за 1 SMS и 7,7 евро за един гигабайт мобилен интернет. От 2018 година горната граница на надценката за мобилния интернет става по-ниска - 6 евро за гигабайт, от 2019 година става 4,5 евро на гигабайт, от 2020 година вече ще е 3,5 евро на гигабайт, от 2021 година е 3 евро на гигабайт, а от 2022 година – 2,5 евро на гигабайт.

5. По отношение на мобилния интернет обаче има особеност. Само ако ползвате пакет за неограничен мобилен интернет на много ниска цена (т.нар. отворен пакет за данни т.е. цената на дребно е по-ниска от цената на едро), може да ви бъдат наложени ограничения на обема от мобилния оператор, щом сте зад граница, но в ЕС. Това е т.нар. принцип за справедливо ползване, който се въвежда, за да няма ощетени мобилни оператори при прекалено големи разлики в цените на мобилния интернет в различните държави в ЕС. За ограничение на пакет с неограничен мобилен интернет операторът е длъжен да уведоми предварително потребителя.

Какво става по отношение на обема при пакет с неограничен мобилен интернет - когато сте зад граница, но в рамките на ЕС, количеството се изчислява като цената на абонаментния план без ДДС се умножава по две и се разделя на горната граница на надценката (виж т. 3). В момента формулата е 2x(цена на абонаментен план) делено на 7,7 евро. От догодина ще се дели на 6 евро, от 2019 – на 4,5 евро и т.н. Конкретен пример: 2x20 лв. (цена на абонаментен план без ДДС):15,06 лв. (толкова е 7,7 евро)= 2,7 гигабайта. След изчерпаване на това количество се добавя надценка от максимум 7,7 евро на гигабайт. Конкретен пример – Vivacom таксува всеки мегабайт над количеството по плана с 1,4 стотинки.

При предплатена карта, която е ползвана известно време на територията, покривана от мобилния оператор, от когото сте купили картата, и след това картата се ползва зад граница, но в ЕС, също има особеност и формула за изчисление колко интернет ви остава. Ако например имате карта за 20 лева, използвали сте вече 10 лева в мрежата на оператора, на когото е картата и отидете зад граница, но в ЕС, сметката става следната: оставащите 10 лева се делят на горната граница на надцената, в случая 7,7 евро за гигабайт (15,06 лева) и се получават 0,664 гигабайта.

6. Ако звъните от мобилен телефон от място, покрито от мрежата на оператора, с който имате договор (най-често у дома) на номер в чужбина, независимо дали търсеният номер е в ЕС, таксуването не попада в новите правила т.е. т.нар. "роуминг като у дома". В тези случаи таксуването е като за международен разговор и цената зависи от това с коя държава говорите. Пример – имате договор с български мобилен оператор, звъните на някого в Италия, който има договор с италиански оператор, но Вие звъните от българска територия – това не се счита за "роуминг като у дома".

7. Ако се обаждате от място, което е покрито от мрежата на оператора, с който имате договорни отношения, на абонат на същия оператор или оператор от същата държава, от която е и Вашия оператор, но търсеният абонат се намира някъде другаде в ЕС в момента на разговора, тогава разговорът се таксува като национален. Пример – намирате се в България, обаждате се на баща си в Испания, като и двамата имате договори с български мобилни оператори – тогава разговорът се счита за национален и се плаща по съответната тарифа.

8. Състояние на непредизвикан роуминг – това състояние се появява само в погранични райони. Тогава е възможно да не сме преминали границата, но заради по-силна клетка на мобилен оператор от другата страна на границата да бъдем прихванати автоматично. Тогава разговорът би се таксувал по цените на чуждия оператор. За да избегнете това, просто ръчно трябва да настроите телефона да приеме мрежата на вашия мобилен оператор, което става чрез специална подсказка в менюто. При такава ситуация операторът е длъжен, че влизате в състояние на непредизвикан роуминг.

9. Когато излизате извън територията, на която действа мобилния оператор, с когото имате договорни отношения, ще получавате SMS с цените на различните услуги.

На сайта на КРС можете да видите отговори и на други често задавани въпроси относно падането на роуминга.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички