"Булгартрансгаз" ще строи "Турски поток" през България за 2,7 млрд.лева

Източник: БГНЕС

Третата фаза на пазарния тест по проекта за разширение на газопреносната мрежа приключи успешно. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Валентин Николов за „Турски поток“.

„На 100% беше реализиран капацитетът, който беше обявен на вход от турско-българска граница. Съответно на 100% беше реализиран капацитетът на българо-сръбска граница. Процедурата приключи успешно“, обяви Петкова.

По думите ѝ в резултат от тази процедура е налице 10% от техническия капацитет, който е на вход от Турция. Малко над 20% от капацитета в посока Сърбия също ще бъде разпределен.

Петкова заяви, че на база тази успешна процедура „Булгартрансгаз“ ще вземе финалното икономическо инвестиционно решение и би трябвало да пристъпи към подписване на договорите за капацитет с компаниите. Участвалите фирми в третата фаза на пазарния тест са били три.

Малко по-късно от "Булгартрансгаз" съобщиха, че е взела инвестиционното решение за реализиране на проекта. Прогнозните инвестиционните разходи на проекта възлизат на 2,7 млрд. лева.

По време на комисията Теменужка Петкова коментира и дълговете към Българския енергиен холдинг.

"От 3 години държавата закупува емисии, за да може да работи държавната ТЕЦ “Марица Изток“ 2. Към момента дългът на централата към БЕХ е близо милиард лева. Само още няколко стъпки и централата може да бъде изправена пред заплахата от декапитализация", каза тя.

За да не допусне тази крайна стъпка държавата е започнала анализ за финансово стабилизиране на централата. Една от мерките е да се увеличи капиталът. Миналата седмица е проведена среща в ЕК, с представители на главна дирекция „Конкуренция“, за да се преговаря, за да не се третира като нерегламентирана държавна помощ.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.