Новото лице на българския бизнес


Новото лице на българския бизнес
Снимка:

1827

Съвет от най-успешните ни IT предприемачи, който ще работят за укрепване на стартиращата общност у нас и нейната по-добра комуникация с европейските институции събира посланикът на новите технологии Гергана Паси.

Това обяви самата тя на голяма конференция, посветена на новите технологии в Париж.

“За мен те са новото лице на бизнеса. Не знам дали България може да се превърне в силициева долина на Балканите, но съм убедена, че тази общност има таланта и потенциала да придвижи цялата ни тромава обществена организация напред. Това са хора, пълни с новаторски и неконвенционални идеи, които са наясно, че интернет и IT секторът ще растат непрекъснато през следващите десетилетия. Във време на криза, когато само след 3 години Европа ще има над половин милион свободни работни места за IT специалисти, те са една обиколка напред.”

В съвета участват:

Адел Закут 

Роден в Дубай, учи Архитектура в Architectural Association School of Architecture в Лондон. В края на първата година свършва парите. Започва да работи на свободна практика, като прави проекти в сферата на уеб дизайна. След 3-4 г. временното му амплоа прераства в собствен бизнес и през 2007 г. създава Despark – фирма за уеб дизайн разработки, където успява да подхранва любовта си към Интернет, а по-късно и да я комбинира с архитектурата в проекти като OpenBuildings.com, архитектурна енциклопедия, и Clippings.com, онлайн дизайн каталог. Той е на чело и на гурме ресторанта Boom! Burgers & Steaks в София, а също така и инвеститор в Betahaus. Адел с нетърпение очаква деня, в който ще може реално да използва наученето през 5-те си години архитектурно обучение.

Неговият, български проект Open Buildings грабва първата награда от 20 000 долара на регионалния финал на европейското състезание за предприемачи Intel Challenge Europe 2010. Проектът OpenBuildings, разработен от фирмата му Despark, е безспорен победител и в националния кръг на състезанието за технологично предприемачество и иновативни бизнес идеи NovaTech, част от Intel Challenge Europe. Уебсайтът е http://www.openbuildings.com. Той е разработен по модела на Wikipedia и представлява списък от сгради от цял свят – исторически, съвременни, концептуални, като предоставя лесен начин за споделяне и съхраняване на архитектурното познание.

Любен Белов 

Изключително успешен предприемач и един от пионерите в Интернет сектора в България. След като съосновава Нет Инфо през 1998 г., той е изпълнителен директор на компанията до 2007 година. Под негово ръководство Нет Инфо се разраства (органично и чрез придобивания) и успешно заема лидерска позиция откъм пазарно покритие (80%) и дял от приходите на пазара (50%). През 2008 г. Нет Инфо.БГ е придобита от “Sanoma Magazines International” – най-виоко оценената сделка, осъществявана в този сектор в България до момента.

 След като се оттегля от компанията, Любен се фокусира върху инвестиране и развиване на дигитални бизнес начинания в Югоизточна Европа. Неговият опит, ноу-хау, контакти и ентусиазъм са помогнали на немалко млади и изгряващи екипи успешно да развият своите компании и да ги превърнат в лидери на пазара в съответната област. В допълнение, той е съосновател на LAUNCHub, фонд на стойност 9 милиона Евро, който започва своята дейност през третото тримесичие на 2012 г. и ще инвестира, развива и разраства стартъп компани в секторите Интернет, Технологии и Комуникации в региона на Югоизточна Европа, управлявайки средствата за финансиране на стартъпи по финансовия инструмент „Entrepreneurship Acceleration and Seed“ на европейския фонд JEREMIE.

Боян Бенев

 

На 28 години е, председател на наскоро формирания Клъстър за предприемачество и иновации в България. Основател е на SHYN.co. През 2007 е обявен за най-добър млад предприемач от британското списание за бизнес и икономика „Start Your Business Magazine”. В България има издадени две книги „Малка книга за бизнеса” и „Малка книга за реалността” – издания с афористични мисли.

Стив Кайл 

Най-невероятно очарователният лектор на TEDxBG – човекът, издигнал играта в култ. ”Лидерите дърпат останалите нагоре”, казва австралийският прeдприемач, който в момента управлява своя софтуерна компания Xentio, а ИТ индустрията в България го познава и като бивш главен изпълнителен директор на Sciant AG (придобита през 2007г. от VMware). Извън ИТ средите Кайл става известен след вдъхновяващата си презентация на TEDxBG миналата година. В нея той защитава идеята, че играта е естественото състояние на човека и той трябва да играе, за да бъде щастлив и продуктивен. Имайки предвид тази философия, психологическото образование на Кайл и усета му към бизнеса, не е учудващо, че по време на неговото управление Sciant AG е обявена за един от най-добрите работодатели в България.

Крис Георгиев

Много активен... онлайн! Онлайн предприемач, активен блогър, лектор на бизнес събития. Собствен бизнес започва през далечната 2006 – съосновател е на Уеб Гравити. През годините работи по много интересни уеб проекти. СтокПодиум се появява по-късно, след като се запознава с друг предприемач на една среща на OpenCoffee. Обединяват се и създават www.stockpodium.com – банка за сток-снимки, в която може да търсите посредством визуална подобност. С течение на времето намират много други интересни нейни приложения, които в момента продават като APIs на компании, които имат големи снимкови колекции и имат нужда да ги организират, анализират или систематизират.

Александър Михайлов 

Завършил политически науки в Берлин, живял e над 7 години в Германия. Александър Михайлов е бил една година управител и 2 години председател на борда на НПО Politikfabrik - агенция за политически комуникации в Берлин.

Заедно със своя съдружник Александър Китанов разработват проект в помощ на млади предприемачи - Betahaus София, като използват натрупания си опит в Германия. Betahaus е първото по рода си работно пространство за заети професионалисти на свободна практика (фрийленсъри) и млади предприемачи (coworking space). Ако искаш да се отървеш от укорителните погледи и шума, произведен от родителите, семейството или децата ти, иди да си наемеш бюро, компютър и Free Wi Fi заедно с други млади на твоя акъл. Много е „западно” и hi-tech! Бетахаус се намира в стара пощенска станция, която е превърната в нещо като Ню-йоркски лофт. Индустриален, минималистичен дизайн, много хора в едно помещение, но с достатъчно въдух помежду им и усещането, че работиш на спокойствие, сред съмишленици е в основата на тази идея.

Максим Гурвиц - Максим Гурвиц се присъединява към екипа на New Europe Corporate Advisory през 2012 г. Преди това Максим е работил в Холандия като юридически съветник в Европейската комисия, и като мениджър публикации в Wolters Kluwer Publishers. Максим е съосновател на компания за корпоративни правни услуги в Холандия, и от 2009 г. работи активно в областта на стартиращите бизнеси в технологичната сфера.

След приключване на дейностите си в Холандия през 2011 г., Максим се премества в България, където се занимава със стратегическо бизнес развитие и бизнес консултиране на стартиращи компании. Максим е израснал и получил образованието си в Европа и Съединените щати, учил е право в университетите Bologna в Италия и Wisconsin-Madison в Съединените щати, притежава и магистърска степен по международно право от Groningen University в Холандия.й

 

  • Етикети:

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички