Доскоро българското бяло саламурено сирене бе един от продуктите, с които България с право можеше да се гордее, но напоследък на пазара се регистрират все повече продукти с лошо качество. Това показва проучване на "Активни потребители", публикувано днес.
При 6 от 36 сирена е установено наличие на немлечни мазнини. Това означава е, че имитиращ продукт се представя като сирене. В едно от сирената чуждите мазнини са 100%, което означава че това е продукт на инженерната химия, в който млякото напълно отсъства.
Шестте сирена са насипно сирене "Дъга" (доставчик "Ипекс груп"), насипно сирене "Здравец" ("Сибила 2000"), насипно сирене "Старопланинско" (производител "Сирма Приста"), насипно краве саламурено сирене "Тракия" (дистрибутор "Лъки 2003"), показва проверката на организацията. С необявени растителни мазнини е и собствената марка на "ЦБА Коме" - насипно сирене "ЦБА". Шестата установена злоупотреба е в проба от Женския пазар, но доставчикът и производителят на продукта са неидентифицирани.
Оказва се също, че производителите на сирена в България са започнали да влагат масово новия ензим "трансглутаминаза", който е известен още като "лепило за месо". Това вещество не е забранено и може да се влага в хранителни продукти, но няма достатъчно лабораторни изследвания как влияе върху здравето на хората.
"В момента не можем да докажем категорично наличието на трансглутаминаза, тъй като подобно изследване не се прави у нас и е доста скъпо. Подозираме и сме почти сигурни, че ензимът е използван при производството на десетина от общо 36-те изследвани сирена", заяви при представянето на проучването днес управителят на Центъра за биология на храните Сергей Иванов.
Само при 8 от изследваните сирена от "Активни потребители" няма отклонения при нито един от наблюдаваните показатели. Това са:
- "Верея" на ОМК-Пловдив
- "Пършевица" - "Зоров-91", Враца
- Frezco - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик
- Lacrima - "ЛодисИнвест", клон Пазарджик
- LB Bulgaricum - "Ел Би Булгарикум", Видин
- Billa - Произведено за "Билла България"
- Насипно "Маджаров" - "Димитър Маджаров-2"
- Насипно "Карловско" - "Ем Джей Дериз"
При повече от половината лабораторно изследвани сирена се наблюдава ниска степен на зрялост. Този проблем се открива при общо 26 от общо 36 изследвани продукта.
От "Активни потребители" все пак отбелязват, че не е установен нито един продукт със завишено съдържание на сол (над 3.5%) или наличие на антибиотици.
Коментари