През последното тримесечие на 2015 г. общият доход средно на лице от българско домакинство е 1262 лв. Той се увеличава с 2,9% на годишна база.
С най-висок относителен дял са доходите от работна заплата (55.2%), следвани от доходите от пенсии (25.9%), доходите от самостоятелна заетост (7.0%) и доходите от социално осигуряване и социални помощи (3.8%), съобщиха от НСИ.
В номинално изражение през четвъртото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същото тримесечие на 2014 г. доходите средно на лице от домакинство по източници на доход се променят. Доходът от работна заплата нараства с 6.0% (от 658 на 697 лв.); Доходите от пенсии нарастват с 4.2% (от 314 на 327 лв.); Доходът от самостоятелна заетост намалява със 7.7% (от 96 на 89 лв.); Доходите от социално осигуряване и социални помощи намаляват с 4.8% (от 49 на 47 лв.).
През четвъртото тримесечие на 2015 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 98.7%, а делът на дохода от натура е 1.3%.
Общият разход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2015 г. е 1 162 лв. и намалява с 0.7% спрямо същото тримесечие на 2014 година.
Най-големи са разходите на българите за храна (32.4%), следвани от разходите за жилище (16.7%) и за транспорт и съобщения (11.2%).
Като абсолютни стойности през четвъртото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същото тримесечие на 2014 г. разходите средно на лице от домакинство по видове разходи се променят. Разходите за храна и безалкохолни напитки се увеличават с 0.3% (от 375 на 376 лв.). Разходите за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) намаляват с 2.8% (от 200 на 195 лв.); Разходите за транспорт и съобщения нарастват с 3.4% (от 126 на 130 лв.); Разходите за здравеопазване намаляват с 4.4% (от 61 на 58 лв.); Разходите за алкохолни напитки и цигари нарастват с 6.9% (от 49 на 52 лв.); Разходите за облекло и обувки намаляват с 4.3% (от 54 на 52 лв.).
Потреблението на основните хранителни продукти средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2015 г. намалява за година. Най-съществен спад има при потреблението на хляб и тестени изделия - от 23.6 на 22.4 кг, на плодове - от 12.1 на 11.1 кг, на яйца - от 34 на 33 бр., на зеленчуци - от 14.1 на 13.8 кг и на кисело мляко - от 6.4 на 6.1 килограма.
Коментари