Делчев: Животът е сложен, а договорите са проявление на случващото се в него


Делчев: Животът е сложен, а договорите са проявление на случващото се в него
Снимка:

2891

На 6 юни стартира работилницата Право за неюристи: Анализ и преговори по търговски договор.

Изберете как да участвате – с VIP или Бизнес пакет.

Специално за читателите на EXPERT - 50 лв. отстъпка за участие в работилницата. Регистрирайте се с код EXPERT тук.

Намираме дни преди старта на работилницата Емил Делчев, фасилитатор на обучението, за да получим някои ценни съвети и насоки при разчитане, тълкуване и изготвяне на търговски договори. Емил е адвокат с над 20 години практика, основател и управляващ съдружник в адвокатско дружество Delchev & Partners. Имал е водеща роля като консултант и участник в преговорите в някои от най-големите и сложни сделки в България за клиенти като Техномаркет, ALSTOM, Пампорово Ски, Heitman и др.

Г-н Делчев, за кого е от необходимост да разбира и разчита клаузите на търговски договори?

Всеки, който поради професионалните си задължения участва по един или друг начин в процеса на сключване на търговските договори (като например ги преглежда, обсъжда, преговаря, написва и пр.), би трябвало да разбира или най-малкото да има основни познания.  Ако ежедневно ви се налага да се сблъсквате с договори, би трябвало да можете да отсявате най-важното в тях. Това е, като да ви се налага всеки ден да използвате автомобил – знаете как да го запалите, как да го подкарате. Не знаете как работи диференциалът или що е то семеринг и никога няма да станете състезател от Формула 1, но използвате автомобила. Така е и с договорите. Не е нужно да ставате юрист, но ще разбирате случващото се. А някои хора и без да са съзтезатели, карат много добре автомобил.

За какво трябва да внимаваме при подписване на търговски договор?

Няма универсални рецепти, а и въпросът е много общ. Едно ще кажа, ако четете договор и не разбирате какво е написано, просто не го сключвайте.  Не е нужно простите неща да бъдат написани сложно или неразбираемо.

Някои основни съвети при сключване на договори, не само търговски?

Договорите опосредстват размяната на ценности – дава се нещо в замяна на нещо друго. Търговските  договори опосредстват търговския оборот. Нужни са само две страни и тяхното съгласие за това какво ще разменят, за да има договор, т.е. страни, предмет и цена. Ако спрете дотук, това би било напълно достатъчно. На практика обаче, към предмета и цената страните добавят още условия и срокове и нещата започват да се усложняват.

При съставянето и сключването на договори би било добре да се прави следното:

>> Първо, да се постигне съгласие върху най-важното – предмет и цена.

>> Второ, ако страните искат да поставят други съществени за тях условия или срокове, те да бъдат изчерпателно изброени и по тях да се постигне съгласие.

>> Трето, при съставянето на договора, да се придържате само към договореното, без да се впускате в безсмислено преписване на текстове от закона и ненужно съдържание.

Договореното от страните да се напише с прости и ясни изречения.

Може ли да ни споделите някои основни техники при преговаряне, когато целим удовлетворяващо за нас търговско споразумение?

Трябва да започна с това, че едно е да преговаряш, а съвсем друго да изготвиш договор. Има търговци – истински майстори в изкуството на преговорите. Много често се случва обаче, сделките да се провалят, когато уж вече договорена сделка се напише на хартия. Изведнъж се оказва, че страните не са договорили това, което прочитат. Причините за такива провалени сделки могат да са най-различни – липса на съгласие по съществени срокове или условия; ненужни или лошо написани текстове и др. подобни.

Мисля, че при преговорите би трябвало да се придържаме към това – постигнете съгласие за предмета и цената; постигнете съгласие за другите съществени условия или срокове; изгответе договор с ясни текстове, описвайки това, за което сте се съгласили.

Кои теми са засегнати по време на работилницата Право за неюристи в The Business Institute?

Логиката на темите в работилницата Право за неюристи е следната. Първо да запознае участниците с основната проблематика при договорите – форма, сключване, прекратяване и т.н. Върху тази основа след това разглеждаме конкретни видове търговски договори и същественото по тях.Обсъждат се практични казуси. Говорим и за данъци (ДДС и данък при източника) във връзка с определяне на цената по договорите. Работилницата също така въвежда теми, които са малко познати и неизучавани даже в юридическите факултети, като например най-важните аспекти на конкурентното право. Причината да има такъв модул е да запознае участниците с проблематика, за която много малко юристи имат знания, а която носи огромен риск – неспазващите правилата на конкурентното право могат да бъдат наказани със санкция в размер до 10% от оборота на предприятието.

Кои са трите основни неща за търговските споразумения, които трябва да знаем, ако сме неюристи?

Не бих могъл просто така да посоча три и повече основни неща. Животът е сложен, а договорите са едно проявление на случващото се в него.

Обучението ще се проведе в София на 6, 8, 13 и 15 юни 2016 г., всяка сесия е от от 17:00 до 20:30 часа., в работното ателие на The Business Institute на ул. Жолио-Кюри 23а.

Изберете как да участвате – с VIP или Бизнес пакет.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички