Европейските стартъпи сключват все по-сложни дългови сделки, докато парите се изчерпват


Европейските стартъпи сключват все по-сложни дългови сделки, докато парите се изчерпват
Снимка: iStock

1228

Подкрепени с рискови капитали, европейски компании, сключват все по-сложни сделки за конвертируем дълг, които крият риск от това инвеститорите да получат по-голям контрол или по-големи плащания в бъдеще, предава Reuters, като се позовава на запознати източници.

Ултраниските лихвени проценти позволяваха на стартиращите компании да затварят рундове за набиране на средства при изключително високи пазарни оценки по време на бума през 2020 г. и 2021 г. С „пресъхването“ на рисковото финансиране обаче, компаниите и техните инвеститори действат предпазливо по отношение на рундовете на капиталово финансиране, при които има риск от по-ниска пазарна оценка.

Конвертируемият дълг, който се превръща в дялово участие след определен период, може да позволи на основателите да наберат средства бързо и без да публикуват обновена пазарна оценка.

Количеството конвертируемия дълг, емитиран от подкрепени с рискови капитали европейски компании, достига рекордните 2,5 млрд. долара през 2023 г. спрямо 1,7 млрд. долара през 2022 г., сочат данни на Dealroom.

Но тъй като сделките стават все по-сложни, те могат да предложат на инвеститорите повече предимства и да породят рискове за компаниите, според интервюта на Reuters с адвокати, основатели на компании и инвеститори, запознати с тези споразумения.

Снимка: iStock

„Ако не знаете какво правите, структурираният дълг може да бъде Троянски кон“, казва Али Никнам, главен изпълнителен директор на нидерландската цифрова банка Bunq, набирал средства чрез конвертируем дълг в предишна компания.

„Ако по някаква причина не успеят и дългът се конвертира, понякога хората губят контрол върху компанията“, допълва експертът.

Тъй като компаниите е по-трудно да набират средства, силната позиция се пренесе към инвеститорите, казва Джеймс Уутън, партньор в адвокатската кантора Linklaters.

Това означава, че сделките стават все „по-структурирани“ – в това число и с условия, които облагодетелстват инвеститорите, като получаване на по-големи дялове, ако ръководството не изпълни определени цели.

„Сделките може да бъдат структурирани, така че да създадат стимул за компанията да организира първично публично предлагане на акции (IPO) или да набере повече средства, като имат лихвени проценти, натрупващи се с течение на времето, наприемр“, казва Уутън.

Снимка: iStock

По-новите конвертируеми заеми включват клаузи, които предоставят на инвеститорите по-голямо дялово участие, ако маржът на печалба падне под определено ниво или ако финансови цели не бъдат постигнати, казва рисков капиталист, пожелал анонимност.

Списъците с условия също включват споразумения, при които колкото повече време минава до IPO-то, толкова по-голяма е отстъпката, при която дългът се конвертира в акции, добавя инвеститорът.

За някои основатели конвертируемите заеми предлагат възможност за осигуряване на алтернативно дългосрочно финансиране, докато се изчаква подобряване на услоявията на капиталовите пазари.

Джоузеф Фъс, партньор в адвокатската кантора Taylor Wessing, работил по подобни сделки напоследък, казва, че отчита увеличение в размера и продължителността на конвертируемите заеми.

„Основната идея е, че по този начин отлагате нещата и си казвате, че всички сме оптимисти, че след 18 или 24 месеца светът ще бъде по-различно място и тогава ще можем да водим разговора за пазарната оценка“, казва той.

Най-трудният пазар

Снимка: iStock

Набирането на рисков капитал в Европа се забавя рязко – от 130 млрд. долара през 2021 г. до 62 млрд. долара през 2023 г., сочат данни на PitchBook, което остави някои компании в ранен етап на развитие в кризисна ситуация, тъй като харчат бързо пари.

„Това е най-трудният пазар, на който съм работил в професионалната си кариера“, казва Джеймс Даунинг, който работи в сферата на финансите от 20 години и заема длъжността управляващ директор за Европа на компанията Hercules, отпускаща заеми на компании в ранен етап на развитие.

Hercules отпусна заеми за около 200 млн. долара заеми във Великобритания и Европа през миналата година, спрямо около 400 млн. долара през 2022 г.

„Стартъп компаниите не са толкова подходящи за кредитиране, колкото бяха преди няколко години, когато разполагаха с много рискови капитали“, казва Даунинг, допълвайки, че финтех, софтуерни и потреибтелски компании са тези, които най-бързо изчерпват парите.

Традиционните банкови заеми не са налични за всички и могат да бъдат скъпи. Пазарните лихви са около 9-13% за компании на по-ранен етап на развитие и 7,5%-10% за такива на по-късен етап, казва Соня Йовиено, ръководител на отдела за рисково финансиране в HSBC Innovation Banking.

Снимка: iStock

Трябва да се отбележи, че не всички компании, които използват дълг, свършват парите или избягват преоценка, а конвертируемите заеми не са непременно рискови, казват участници от индустрията пред Reuters.

Норвежката компания за литиево-йонни батерии Morrow е сред подкрепените с рискови капитали компании, които помогнаха за това конвертируемият дълг, издаден от страна на стартъп компании, да нарасне до рекордни нива през миналата година.

От Morrow заявяват пред Reuters, че през миналата година са пласирали конвертируем дълг сред своите основни акционери.

„Подобно на други стартиращи компании, Morrow Batteries установи, че капиталовите пазари са станали по-предизвикателни през последните няколко години за компании във фаза на мащабиране, каквито сме ние“, каза изпълнителният директор Ларс Кристиан Бахер в коментари по имейл.

Компании на по-късен етап на развитие също се насочват към конвертируемите заеми. Шведският производител на батерии Northvolt е набрал 3,5 млрд. долара подобен дълг от 2022 г., а публични компании в САЩ прибягват до конвертируеми облигации, за да пестят разходи от лихви.

Компаниите за рисков капитал са оптимисти, че набирането на капиталови средства ще се възстанови, когато лихвите паднат, но някои компании може да не са в състояние да избягват по-ниските си оценки за неопределен период от време, казва Герхард Клинг от Университета в Абърдийн.

„Отлагането на преоценките не е добра стратегия, защото в крайна сметка, истината излиза наяве и не можете да избягате“, казва той. „Това е малко хазартен подход – надявате се, че пазарните условия ще се подобрят, но не съм напълно убеден, че това ще стане.“

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо инвеститорите очакват с нетърпение 2024 година?

2023 г. беше "годината на изчезване" за технологичните стартъпи. Къде отидоха всички пари?

Черни облаци над технологичния сектор в Европа: Инвестициите в стартъпи намаляват с близо 40%

Европейските стартъпи привлякоха 44 млрд. евро само за половин година

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички