Според Дончев не сме най-корумпирани в ЕС


Според Дончев не сме най-корумпирани в ЕС
Снимка: БГНЕС

2624

В доклада на ОЛАФ няма нито един текст, който да съответства на заключението, че България е най-корумпираната или най-много злоупотребява с еврофондовете. Това коментира по време на правителственото заседание вицепремиерът Томислав Дончев, стана ясно от стенограмата, изпратена от правителствената информационна служба.

Той е категоричен, че във всички изнесени данни няма нито един процент и нито едно число, което да потвърждава нещо подобно.

„Там, където наистина страната би могла да бъде наредена в лидерска позиция сред останалите държави, е по броя подадени сигнали, което едва ли би следвало да изненадва някого”, посочва Дончев.

По думите му по брой сигнали за 2015 г., които са получени в Европейската служба за борба с измамите, България фигурира с 34 сигнала, два от държавни институции и 32 от частни субекти.

"Тя, разбира се, не е абсолютен шампион в тази дисциплина, доколкото броят сигнали например в Германия е равен, в Италия са 40, в съседна Румъния са 49”, изброява Дончев.

Той подчертава, че става дума за сигнали, тоест, някой имал подозрение или съмнение, че в някой изпълняван проект има нещо нередно и е подал сигнал на ОЛАФ, което според него е напълно в реда на нещата.

„Европейската служба за борба с измамите, заедно с локалния партньор АФКОС, който е дирекция в МВР, в такива ситуации веднага стартира проверка и, ако е необходимо, стартира разследване”, разяснява вицепремиерът.

„Всички подобни разследвания се правят заедно с българските институции и тук мисловната линия, че Европейската служба за борба с измамите ни е хванала на тясно, е абсолютно нелепа, доколкото ние работим заедно и не веднъж от ръководството на службата е подчертавано колко добро е партньорството с българските национални органи”, изтъква той.

Дончев отбелязва, че по-големият брой разследвания е пряко свързан с по-големия брой сигнали, които се подават от страна на България, но в доклада е изрично отбелязано, че специално в случая за България и специално за случая Румъния по-големият брой разследвания, които се водят, се дължи и на старите незатворени случаи от Програма САПАРД от 2008 и 2009 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички