Говорителят на КЗК: Нормално е горивата в София да са най-скъпи


Говорителят на КЗК: Нормално е горивата в София да са най-скъпи
Снимка: iStock/Guliver

2367

Има тенденция цените на дизела в България отново да станат по-високи от средните в ЕС, след като засега не е така. Сега, без ДДС, цената за литър е 0,493 евро при средна цена в ЕС от 0,497 евро, заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той наблегна на факта, че в Бургас, „където е най-големият производител на горива”, е на 13-то място по скъпота от 28 области. Защо не е по-евтино, нали транспортните разходи са по-малки, попита той.

Депутатът посочи за странно и че в различни области в България една и съща горива продава с разлика от 20-30 стотинки. Това е начин да останеш на пазара, както е например в Смолян, отговори говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов. Той коментира, че за София е нормално цените да са най-високи, защото има най-голямо търсене. Според Fuelo.net A95 струва средно около 2 лева. Гаврилов добави и, че търсенето в Бургас заради лятото също се увеличава и това вдига цената.

На въпрос докъде стигна проверката за картел на КЗК срещу седем компании на българския пазар - ЛУКойл България", "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол" и "НИС Петрол", Гаврилов отговори пред Нова телевизия, че на експертно ниво почти всичко е свършено. Той обаче уточни, че следващата КЗК ще решава дали да повдига обвинения. Днес, 22 юни, в Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента предстои изслушване на кандидате за председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията. Припомняме, че процедурата за избор тръгна от самото начало, след като предишният кандидат на ГЕРБ за председател Росен Желязков се оттегли от надпреварата. Желязков беше единственият обвиняем по аферата „Костинброд”, но беше оправдан.

Говорим си за картели, но дайте да наложим лична отговорност при картели, призова Гаврилов. Във Франция от 1959 година има такъв закон, посочи той и добави, че в над 20 държави в ЕС има наказателна глоба за картел, включително в Македония. Нека КЗК потвърди картел и ще организирам хора, за да се въведе наказателна отговорност, обеща Мартин Димитров.

Не искаме нищо повече, нищо по-малко от конкурентна среда в България. Позабравихме и въпроса с това кой притежава акцизните складове, водим дело там, припомни Димитров. Той изрично подчерта, че не е нормално цените на горивата в България да са над средните в Европа. Иска ми се членовете на новата КЗК да си обясняват решенията, които гласуват, пред медиите, каза още Димитров.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички