За какво да се погрижите най-напред, ако станете фрилансър


За какво да се погрижите най-напред, ако станете фрилансър
Снимка: iStock/Guliver

5011

Ако мислите, че работата с шеф не е за вас и искате да се прехвърлите в морето на свободните професии, то добре е да знаете, че нещата и там не се получават като с магическа пръчица. Трябва да сте подготвени както за положителните, така и за негативните страни на този вид препитание. Вижте кои са най-важните неща, за които трябва да се погрижите в първите 100 дни от новия си живот като фрилансър, според The Huffington Post.

1. Осигурете си стабилен (било то минимален) доход. Намерете поне един сигурен източник на финанси, за да можете в бъдеще да си позволите да поемате временни ангажименти.

2. Планирайте бюджета си в близките 180 дни. Шест месеца са умерен период за планиране на семейния бюджет. Не са нито малко, нито много – просто половин година. Няма гаранция, че ще започнете да печелите веднага и изобщо кога точно ще се появят първите ви приходи от новото начинание. Затова е важно да се подсигурите финансово за възможно най-дълъг период от време, за да съумеете да се отдадете на работата и усъвършенстването си.

3. Създайте си собствен график. Ако имате проблем с вечното отлагане на задачите, това ще е много ценно за вас. Има куп приложения за планиране на работния ден, които може да използвате и които ще облекчат работата ви и я превърнат в хубав дневен график.

4. Определете граници. Не позволявайте околните да си мислят, че фактът, че работите у дома, означава, че не работите и сте свободни да правите каквото си искате. Донякъде е така, защото зависите изцяло то себе си, но от това колко сте отдадени все пак зависи месечният ви доход. Импровизирани посещения на приятели или изпълняването на поръчки на приятели, които не могат да се измъкнат от офиса, не трябва да се превръщат в ежедневие за вас.

5. Не пренебрегвайте счетоводството. Не всички сме родени математици или финансисти, но когато стартирате собствена бизнес идея трябва да намерите начин да се справяте със счетоводната страна на нещата. Вие или някой друг, на който да плащате за услугата.

6. Създайте си работни навици подобни на тези, които сте имали, когато сте били наемен работник. Това е свързано със съвет номер 4. Не забравяйте, че дори и всичко да зависи от вас, това е нещото, което ви носи пари и трябва да се стараете да го вършите максимално ефективно.

7. Погрижете се за здравните си осигуровки. Като фрилансър, вие ще преминете в графа самоосигуряващ се – важно е да проучите въпроса и да се погрижите да нямате проблеми с осигуровките.

8. Намерете си надежден партньор. Ако не сте решили да развивате идеята си напълно самостоятелно, то тогава ще ви е нужен наистина надежден партньор, с който да се чувате поне веднъж дневно и да се срещата минимум един път в седмицата.

9. Инвестирайте в собственото си усъвършенстване. Колкото по-добри сте с сферата, в която сте избрали да се развивате, толкова повече клиенти ще имате. Курсове, семинари, обмяна на опит с други хора в бранша, онлайн обучения, всичко това трябва да стане неразделна част от ежедневието ви.

10. Разработете план за създаване на мрежа от полезни контакти. Това е ключов фактор за всеки бизнес, без значение малък или голям е той. В ерата на технологиите това не е трудно постижимо при наличието на добро желание и малко усилия и проучване от ваша страна. Социалните платформи в случая биха били много полезни.

11. Създайте си име/бранд и ги популяризирайте. Много хора превръщат хобитата си в бизнес, но не осъзнават това и не отдават голямо значене на бранда. Е, важно е. Ако искате да сте истински професионалисти, отделете време да помислите за това как да станете разпознаваеми в тълпата.

12. Предлагайте безплатни услуги. Вярно е, че всички работим за пари – дали от офиса, дали от домовете си. Но помислете за безплатни услуги, които можете да предлагате в началото, за да покажете възможностите си, и след това да поставите цена за тях.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички