Премахването на ДДС за дарени храни носи ползи и за икономиката


Премахването на ДДС за дарени храни носи ползи и за икономиката
Снимка: Pixabay

2414

Отпадането на ДДС за даряване на храни ще доведе до ползи за обществото и икономиката. Това каза изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова пред "Фокус".

По думите ѝ в идеята за нулева ставка за дарения са включени всички в хранителната индустрия, като единствен финансовият министър Владислав Горанов е против тези промени. Тя обясни, че много хора от бранша имат желание да оползотворяват оставащата храна, но към този момент за тях е неизгодно финансово.

“Говорим за стратегия, която в никакъв случай няма да лиши държавата от постъпления на ДДС, но ще донесе множество ползи от всякакъв характер – икономически за бизнеса, социални, защото има висок потенциал за справяне с бедността“, уточни Миланова. По думите й, отпадането на ДДС върху дарените храни ще допринесе и за ограничаване на негативните влияния върху околната среда.

„Не бих искала да пропускам влиянието върху околната среда и отпечатъка, който гниещата храна на сметището оставя върху природата“, допълни изпълнителният директор на Българската хранителна банка.

Тя добави, че притесненията за злоупотреби при отпадане на ДДС за дарените храни са неоснователни на този етап. Миланова обясни, че годишно Българската хранителна банка успява да спаси средно между 260-270 тона храна, които се разпределят между 15-20 хиляди нуждаещи се хора от цялата страна.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички