Иран може да купи реакторите за "Белене", заяви Петкова


Иран може да купи реакторите за "Белене", заяви Петкова
Снимка: БГНЕС

2466

На първо място, ние трябва да проведем разговорите с нашите партньори от „Атомстройекспорт”, след което ще търсим варианти за продажба на готовите реактори. Едната опция е Иран, където „Росатом” също строи подобни атомни електроцентрали - там бихме могли да имаме пазар за тези два реактора. Това коментира енергийният министър Теменужка Петкова по повод решението за АЕЦ "Белене", което предполага пласиране на вече получено оборудване.

На въпрос каква е вероятността да се продадат двата реактора, предназначени за АЕЦ-а, Петкова отговори: "Преди всичко трябва да се запознаем какво е присъдил арбитражът, все пак това са стотици страници арбитражно дело - над 390 стр. Нека да мине 30-дневният срок, за да се запознаем с документите и ние, и ответната страна „Атомстройекспорт"."

"Информацията е сериозна, има много приложения, техническа документация, предстои ни много работа. Засега не отхвърляме нито една опция за съдбата на реакторите, нито една възможност- ще търсим вариант, с който да защитим в максимална степен нашите интереси и който да е взаимноизгоден за двете компании, е нейното мнение. Това е, което трябва да направим и ще го направим", заяви министърът пред БГНЕС.

По думите ѝ съдът ясно е посочил какви са възможните опции пред НЕК и "Атомстройекспорт" като страни в спора.

"Арбитражът, както всички вече знаете, от 7 иска на нашите партньори от „Атомстройекспорт”, е удовлетворил три. Те са свързани с подписаното допълнение №5 от 5 ноември 2008 г., с което е поръчано оборудването с дълъг цикъл на производство и за него е платен аванс в размер на 84 млн.евро. Арбитражът отхвърли останалите искове, които са свързани с претенциите на нашите партньори за пропуснати ползи, за ескалация, за работа, извършена извън предмета на договора и др. Мотивът е, че договор няма между тези две страни, поради което не е налице правно основание за претенции от такъв характер", припомни Петкова.

"По отношение на оборудването арбитражът също ясно е посочил какви са възможните опции", каза тя. "Едната е НЕК да плати и придобие това оборудване, другата - да предложим обратно изкупуване на нашите партньори от „Атомстройекспорт” и третата- заедно с „Атомстройекспорт” да търсим трета страна, на която бихме могли да го продадем", уточни министърът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички