Голяма част от търговията с горива все още е в сивия сектор


Голяма част от търговията с горива все още е в сивия сектор
Снимка: iStock/Guliver

3303

Финансовото министерство не успява да извади на светло сивия сектор при търговията с горива. Нарочените от държавата за основен виновник за укриването на сделки - така наречените ведомствени бензиностанции за зареждане за лични нужди, вече имат нивомери и са свързани с НАП, но от началото на годината отчитат много ниски нива на потребени горива. Освен това контролът на данъчните обхваща малка част от тези бензиностанции - при над 30 000 обекта, каквито бяха първоначалните оценки на МФ, под надзор в момента са само 527.

Това показва предоставена от НАП справка в отговор на въпроси на "Сега" за ефекта от въведените законови промени при контрола върху горивата. С промени в Закона за ДДС през 2015 г. депутатите задължиха всички собственици на съдове, от които се зареждат горива, да ги декларират в НАП и да обявят потребените количества горива за предходни години. За част от тези бензиностанции бе въведено и изискване задължително да отчитат зареждането чрез фискално устройство, както и да монтират нивомери за наличните горива.

В изпълнение на тези изисквания в края на 2015 година пред НАП са били декларирани общо 14 388 съда за зареждане за лични нужди - 6968 стационарни цистерни, 710 мобилни цистерни, 330 контейнера, 1 вагон, 5126 бидона и 1253 други съдове. Като общо годишно потребление за 2014 година собствениците на тези съдове са обявили 1.6 млрд. литра дизел и 4.6 млн. литра бензин.

Това е високо ниво на потребление, но е далече от реално контролираните от началото на 2015 г. наличности. Оказва се, че от всички собственици на бидони и цистерни едва 527 лица подават данни към НАП. Това изискване бе ограничено само до собствениците на стационарни подземни резервоари или неподвижно прикрепени за земята цистерни над 1000 литра. От началото на годината до края на юни тези 527 лица са декларирали пред НАП много по-ниско потребление от обявеното от всички ведомствени бензиностанции през 2014 г. При дизела отчетените количества са едва 2.7% от обявеното за 2014 година. Обявените количества бензин са 19.3% от годишното потребление през 2014 г., при метана - 2.2%, при пропан-бутана - 4.4%.

Възможно е в следващите месеци тези количества да нараснат, но трудно може да се очаква да стигнат обемите на укрито потребление, за които говори МФ. Заради сериозния отпор срещу промените през миналата година министерството наруши традицията да пести обяснения и представи подробен анализ. В него се твърдеше, че при средногодишно потребление на дизелово гориво в страната от 3, 4 млрд. литра реално се декларират доставки на едва 2.2 млрд. литра. 1, 2 млрд. литра дизел остават недекларирани - близо 36.2% от потреблението. Тези горива са потребени, но за тях не са платени акциз и ДДС. В анализа на МФ се твърдеше, че най-рискови за такива доставки са секторите "Селско стопанство" и "Транспорт", и то именно заради ведомствените бензиностанции, които зареждат за собствени нужди. МФ се опитва още от 2013 година да затегне контрола върху този вид зареждане, но засега без особен резултат.

На този фон финансовото министерство прокара поредна промяна в опит да спре нарушенията при плащането на ДДС за горивата. Народното събрание одобри законови промени, съгласно които регистрираните по ДДС търговци ще трябва да внасят задължително обезпечение, ако доставят месечно горива с данъчна основа над 25 000 лв. Този праг ще засегне преобладаващата част от фирмите.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички