Бюджетите на КЕВР и Агенцията за ядрено регулиране не бяха вдигнати въпреки молбите на депутати от всички партии


Бюджетите на КЕВР и Агенцията за ядрено регулиране не бяха вдигнати въпреки молбите на депутати от всички партии
Снимка: БГНЕС

5068

До абсолютен ступор се стигна по отношение на бюджетите за догодина на две от най-важните структури в българската енергетика - КЕВР и Агенцията за ядрено регулиране. Въпреки горещите молби на депутатите от Енергийната комисия на парламента от всички политически политически сили, техните колеги в зала масово гласуваха "въздържал се" и не приеха единодушната позиция на експертите сред народните представители по енергетика за увеличение на бюджетите на двете агенции.

По същество - Народното събрание не пожела да увеличи с 1 млн. лева бюджета на КЕВР за догодина. Решението беше взето при днешното гледане на държавния бюджет за догодина.

Според взетото решение за догодина КЕВР ще има 11,405 млн. лева в графа "Приход". От държавни такси предвидените приходи са 10,9 млн. лева. Бюджетното салдо обаче е 6,485 млн. лева, като разходите са 4,9 млн. лева, от които 3,6 млн. лева за персонал.

Не мина и предложеното от депутатите от всички политически сили увеличение на бюджета на Агенцията за ядрено регулиране. Искането беше за 440 000 лева увеличение. Така в графа "Разходи" бюджетът остана 4,5 млн. лева.

В отрицателен вот депутатът от БСП Жельо Бойчев попита защо в ресорна комисия е имало съгласие за увеличение на бюджета на КЕВР, а сега "на инат" такова не е гласувало. Защо тогава на КЕВР дадохме толкова нови правомощия, защо избирахме нови комисари? Това е комисия, която регулира сектор за милиарди, а знаете добре какви са възнагражденията в КЕВР, каза Бойчев. Отрязохме крилата на КЕВР, добави и бившият енергиен министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев. Той не се съгласи, че бюджетът на КЕВР е 11 млн. лева, а е два пъти по-малко, като обвини Менда Стоянова, че заблуждава. Стоянова не му остана длъжна и каза, че Стойнев и колегите му от Енергийната комисия са могли да дойдат във водещата по законопроекта Бюджетна комисия и да си защитят аргументите, а не в пленарна зала "да търсят ad hoc гласове". Припомняме, че председател на Енергийната комисия в парламента е депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

За Агенцията за ядрено регулиране основните аргументи в подкрепа на увеличение на бюджета ѝ бяха с оглед на подготовката на документацията за удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" (бел. ред. - още преди година, в интервю за Actualno.com енергийният експерт Иван Хиновски предупреди, че вече закъсняваме необратимо за 5-ти блок), на "изтичането на експерти" от самата агенция т.е. няма кой да изготви документите за Козлодуй например, предстоящата проверка на МАЕ догодина. Как ще има развитие на ядрени мощности в България без регулатор - Бойко Борисов в Китай говореше за развитието на ядрената енергетика, включи се и Кирил Цочев от АБВ. Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, депутат от ГЕРБ, както и депутатите от БСП Жельо Бойчев и Таско Ерменков буквално се молеха от приходите на Агенцията в размер на 7,5 млн. лева да се отделят още 440 000 лева за разходи - не централно от държавния бюджет.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички